dinsdag 14 april 2009

Verslaafde werknemer heeft geen recht op loon tijdens ziekte

Verslaafde werknemer heeft geen recht op loon tijdens ziekte
Gepubliceerd op maandag 17 september 2007
Door mr. Diana SimonsDe kantonrechter te Heerlen oordeelde eind augustus dat een werknemer die niet kan werken vanwege een verslaving aan drugs en alcohol geen recht heeft op doorbetaling van zijn loon tijdens ziekte.
In deze zaak ging het om een werknemer die vanaf 1984 voor een bedrijf werkt in de functie van productiemedewerker. In december 2006 meldde hij zich ziek. De werkgever zette de loonbetaling stop op het moment dat hij vernam dat de werknemer is opgenomen in een ontwenningskliniek vanwege zijn verslaving aan drugs en alcohol. De werknemer spande daarop een kort geding aan en eiste doorbetaling van zijn loon over de periode dat hij ziek was. Volgens de werknemer was hij verslaafd geraakt aan de drugs en alcohol vanwege psychische klachten.
Opzettelijk ziekIn de procedure voerde de werkgever aan dat de werknemer geen aanspraak kan maken op doorbetaling van zijn loon omdat er sprake is van opzet. Immers door het gebruik van drugs en alcohol is de werknemer uitgevallen en heeft hij zich moeten laten opnemen. De werkgever verwees hiervoor naar artikel 7: 629 lid 3 onder a BW.
Volgens de kantonrechter kon de werknemer zijn verslaving niet rechtvaardigen door aan te voeren dat hij verslaafd is geraakt door psychische klachten. Indien de werknemer een aantal maanden niet kan werken vanwege zijn verslaving dan is er sprake van een opzet althans een met opzet gelijk te stellen ernstige mate van schuld. De kantonrechter wees de loonvordering van de werknemer af.
Opzet ruim geformuleerdUit de jurisprudentie blijkt dat rechters niet snel van mening zijn dat een werknemer met opzet ziek is geworden indien de ziekmelding verband houdt met een verslaving. Bij alcohol en drugsgebruik is het voor de werkgever moeilijk om aan te tonen dat de werknemer de opzet heeft gehad om ziek te worden. De kantonrechter te Heerlen loste dit probleem op door 'opzet' ruimer te formuleren. Er zou geen sprake zijn van opzet maar van een ernstige mate van schuld. Het is alleen de vraag of andere kantonrechters in een soortgelijke zaak ook opzet ruimer gaan formuleren en tot de conclusie komen dat werknemers geen recht heeft op doorbetaling vanhun loon als zij niet kunnen werken vanwege een verslaving.
Mr. Diana Simons is jurist arbeidsrecht en partner bij Hengeveld Advocaten in Amsterdam. Zij schrijft wekelijks een column voor Planet Internet.
Links
Meer artikelen van mr. Diana Simons onder meer over mailen onder werktijd.
Special: Ontslag, en dan?
stuur door
print



forumreglement


Geen opmerkingen:

Een reactie posten